Carrer Pons i Subirà, 3 (Barcelona) info@nollegiu.cat

No som pas davant d’un cicle de cuina o d’alimentació, sinó de gastronomia. Analitzarem personatges i fets, discutirem sobre la historiografia i la perspectiva històrica, abordarem els ciments de la crítica professional i llegirem entre línies de menús, receptaris i natures mortes. Aquest és un cicle que aglutina antropologia, art, literatura, gènere i altres branques que fonamenten la cultura del menjar.

Carmen Alcaraz del Blanco (Barcelona, 1983). Periodista, humanista i gastrònoma. Llicenciada en Humanitats i postgraduada en comunicació, en producció cultural i en patrimoni gastronòmic. Ha treballat per a institucions i mitjans com l’Ambaixada d’Espanya a Eslovàquia, El País Semanal, Radio Nacional de España, QuèFem de La VanguardiaGastronosfera i 7caníbales, en aquest últim com a editora. Actualment, és col·laboradora de revistes especialitzades digitals i manté una secció setmanal a RNE-Ràdio4 (Gastrofreaks) i a RAC1 (Culinarium). Prepara la seva primera novel·la i un llibre de no ficció sobre dones i gastronomia.
A les xarxes piula com a @bonavivant.

DETALLS DEL PROGRAMA

Dilluns, 8 d’octubre, 19h

El naixement de la restauració occidental. França, Regne Unit i EUA

En vint anys, els carrers de París van passar d’albergar menys d’un centenar de restaurants a més de dos mil i van deixar de reconfortar estómacs per esdevenir temples socials, hospitalaris i/o hedonistes. Considerarem tres països cabdals en les primeres albors d’un nou sector econòmic i cultural que va transformar les ciutats, els costums, l’oci i el negoci.

Dilluns, 12 de novembre, 19h

Els primers establiments de Barcelona

Viatjarem en el temps per entendre el tarannà de la ciutat a través d’un recorregut per cuines, hostals, fondes, tavernes, cafès i restaurants pioners. Per descomptat, analitzarem sopars de duro, menús afrancesats, ressopons i berenars.

Dilluns, 10 de desembre, 19h

El qui és qui de la gastronomia moderna. De Carême a Chang

Els índexs enciclopèdics de la història de la gastronomia són un reguitzell de noms occidentals i masculins. Identificarem i valorarem personatges que han contribuït en la darrera gran etapa de la cultura culinària. Spòiler: el nostre repertori avalua tant l’avantguarda com la tradició, els llibres com la televisió, les crítiques com els assajos.

SORTIDA 1r TRIMESTRE

Menús de l’Arxiu Històric de la Ciutat (Data per determinar)

Visita comentada amb Santi Barjau, historiador i responsable del departament gràfic de l’Arxiu Històric, per descobrir plegats el fons de menús de restaurants que conté la Col·lecció Ephemera. En compararem el disseny, l’idioma, el paper, les nomenclatures i els plats de cartes que responen a moments i necessitats diferents.


Dilluns, 14 de gener, 19h

Cuina i dona en la història

La pregunta recorrent: per què no hi ha xefs dones en el passat o en el present? Potser aquest no és el plantejament, potser necessitem reformular l’interrogant a partir d’entendre els rols, les prohibicions i els límits d’una activitat que ben aviat fou considerada treball reproductiu. Una cita per reivindicar cuineres, mestresses de casa, monges, “bruixes”, reines, científiques i altres ocupacions invisibles de la història.

Dilluns, 11 de febrer, 19h

Autores gastrònomes

Segona sessió centrada en la relació entre dones i gastronomia. Aquest cop amb l’objectiu de revelar què amaguen els receptaris històrics d’altres èpoques i per què els podem considerar un marc de llibertat i identitat. En la mateixa línia, valorarem continguts gastronòmics en revistes femenines i en premsa generalista, i llegirem fragments singulars d’escriptores gastronòmiques.

Dilluns, 11 de març, 19h

Ponts a la història de la gastronomia: #chefBN i la Biblioteca Nacional d’Espanya

Les institucions comencen a treballar la gastronomia des de la gestió cultural i aquest pas endavant suposarà crear nous mètodes de conceptualització i execució. Ens visitaran dues dones que han liderat un dels projectes més ambiciosos i humanístics vers la història gastronòmica: Elena Sánchez, responsable de Continguts Digitals de la Biblioteca Nacional d’Espanya, i Gabriela Lendo, responsable del projecte #chefBN.

SORTIDA 2n TRIMESTRE

Visita a la Bullipedia (Data per determinar)

El tancament del Bulli no va significar la jubilació de Ferran Adrià qui, reconvertit en investigador i humanista, brinda a la societat un centre neuràlgic des d’on explorar el passat per construir el futur. Durant aquest recorregut per la Bullipedia ens aproximarem a alguns dels seus projectes, com ara l’enciclopèdia de la gastronomia més ambiciosa mai creada.


Dilluns, 8 d’abril, 19h

La crítica, la crònica i l’assaig del periodisme prebullinià
Conversa amb Carmen Casas

Encara que sembli difícil d’imaginar, abans de les esferificacions i de les escumes ja es menjava i s’escrivia. Coneixerem i valorarem el treball de tota una generació de periodistes que van fer comprensible la Nouvelle Cuisine, van testimoniar aquesta influència al País Basc i Catalunya i van aconseguir que tot un estat es tregués el complexe d’inferioritat culinària vers al món. En aquesta sessió conversarem en directe amb una de les protagonistes d’aquell prolífic període de les lletres gastronòmiques, Carmen Casas, escriptora i experiodista de La Vanguardia i del diari Avui, entre d’altres.

Dilluns, 13 de maig, 19h

Art i gastronomia. Llegir natures mortes

Saber llegir una natura morta és un avantatge per apropar-se a la història de l’art, però també és cabdal per comprendre la de la gastronomia. Grans artistes van aprofitar aquest gènere per jugar amb la llum, els volums i la perspectiva, però també van construir un nou llenguatge, un pont simbòlic per representar neguits vitals con el poder i el pas del temps.

Dilluns, 17 de juny, 19h

Taula rodona: fonaments de la crítica gastronòmica contemporània

La darrera sessió del cicle #NoMengeu comptarà amb la presència de representants eminents del periodisme especialitzat amb l’objectiu d’assenyalar els pilars de la crítica, analitzar el present de la restauració i compartir metodologies i reflexions sobre l’ofici d’escriure la gastronomia.

SORTIDA 3r TRIMESTRE

Ruta historicogastronòmica per la Barceloneta (Data per determinar)

Un barri fascinant i únic, el més golafre de la ciutat, amb una història singular, des de l’illa de Maians fins al dia d’avui, sense oblidar el Somorrostro.  Passejarem pels carrerons rectilinis i visitarem alguns dels espais i dels establiments on encara es preserva el patrimoni culinari i gastronòmic.

Descripció

No som pas davant d’un cicle de cuina o d’alimentació, sinó de gastronomia. Analitzarem personatges i fets, discutirem sobre la historiografia i la perspectiva històrica, abordarem els ciments de la crítica professional i llegirem entre línies de menús, receptaris i natures mortes. Aquest és un cicle que aglutina antropologia, art, literatura, gènere i altres branques que fonamenten la cultura del menjar.

Carmen Alcaraz del Blanco (Barcelona, 1983). Periodista, humanista i gastrònoma. Llicenciada en Humanitats i postgraduada en comunicació, en producció cultural i en patrimoni gastronòmic. Ha treballat per a institucions i mitjans com l’Ambaixada d’Espanya a Eslovàquia, El País Semanal, Radio Nacional de España, QuèFem de La VanguardiaGastronosfera i 7caníbales, en aquest últim com a editora. Actualment, és col·laboradora de revistes especialitzades digitals i manté una secció setmanal a RNE-Ràdio4 (Gastrofreaks) i a RAC1 (Culinarium). Prepara la seva primera novel·la i un llibre de no ficció sobre dones i gastronomia.
A les xarxes piula com a @bonavivant.

DETALLS DEL PROGRAMA

Dilluns, 8 d’octubre, 19h

El naixement de la restauració occidental. França, Regne Unit i EUA

En vint anys, els carrers de París van passar d’albergar menys d’un centenar de restaurants a més de dos mil i van deixar de reconfortar estómacs per esdevenir temples socials, hospitalaris i/o hedonistes. Considerarem tres països cabdals en les primeres albors d’un nou sector econòmic i cultural que va transformar les ciutats, els costums, l’oci i el negoci.

Dilluns, 12 de novembre, 19h

Els primers establiments de Barcelona

Viatjarem en el temps per entendre el tarannà de la ciutat a través d’un recorregut per cuines, hostals, fondes, tavernes, cafès i restaurants pioners. Per descomptat, analitzarem sopars de duro, menús afrancesats, ressopons i berenars.

Dilluns, 10 de desembre, 19h

El qui és qui de la gastronomia moderna. De Carême a Chang

Els índexs enciclopèdics de la història de la gastronomia són un reguitzell de noms occidentals i masculins. Identificarem i valorarem personatges que han contribuït en la darrera gran etapa de la cultura culinària. Spòiler: el nostre repertori avalua tant l’avantguarda com la tradició, els llibres com la televisió, les crítiques com els assajos.

SORTIDA 1r TRIMESTRE

Menús de l’Arxiu Històric de la Ciutat (Data per determinar)

Visita comentada amb Santi Barjau, historiador i responsable del departament gràfic de l’Arxiu Històric, per descobrir plegats el fons de menús de restaurants que conté la Col·lecció Ephemera. En compararem el disseny, l’idioma, el paper, les nomenclatures i els plats de cartes que responen a moments i necessitats diferents.


Dilluns, 14 de gener, 19h

Cuina i dona en la història

La pregunta recorrent: per què no hi ha xefs dones en el passat o en el present? Potser aquest no és el plantejament, potser necessitem reformular l’interrogant a partir d’entendre els rols, les prohibicions i els límits d’una activitat que ben aviat fou considerada treball reproductiu. Una cita per reivindicar cuineres, mestresses de casa, monges, “bruixes”, reines, científiques i altres ocupacions invisibles de la història.

Dilluns, 11 de febrer, 19h

Autores gastrònomes

Segona sessió centrada en la relació entre dones i gastronomia. Aquest cop amb l’objectiu de revelar què amaguen els receptaris històrics d’altres èpoques i per què els podem considerar un marc de llibertat i identitat. En la mateixa línia, valorarem continguts gastronòmics en revistes femenines i en premsa generalista, i llegirem fragments singulars d’escriptores gastronòmiques.

Dilluns, 11 de març, 19h

Ponts a la història de la gastronomia: #chefBN i la Biblioteca Nacional d’Espanya

Les institucions comencen a treballar la gastronomia des de la gestió cultural i aquest pas endavant suposarà crear nous mètodes de conceptualització i execució. Ens visitaran dues dones que han liderat un dels projectes més ambiciosos i humanístics vers la història gastronòmica: Elena Sánchez, responsable de Continguts Digitals de la Biblioteca Nacional d’Espanya, i Gabriela Lendo, responsable del projecte #chefBN.

SORTIDA 2n TRIMESTRE

Visita a la Bullipedia (Data per determinar)

El tancament del Bulli no va significar la jubilació de Ferran Adrià qui, reconvertit en investigador i humanista, brinda a la societat un centre neuràlgic des d’on explorar el passat per construir el futur. Durant aquest recorregut per la Bullipedia ens aproximarem a alguns dels seus projectes, com ara l’enciclopèdia de la gastronomia més ambiciosa mai creada.


Dilluns, 8 d’abril, 19h

La crítica, la crònica i l’assaig del periodisme prebullinià
Conversa amb Carmen Casas

Encara que sembli difícil d’imaginar, abans de les esferificacions i de les escumes ja es menjava i s’escrivia. Coneixerem i valorarem el treball de tota una generació de periodistes que van fer comprensible la Nouvelle Cuisine, van testimoniar aquesta influència al País Basc i Catalunya i van aconseguir que tot un estat es tregués el complexe d’inferioritat culinària vers al món. En aquesta sessió conversarem en directe amb una de les protagonistes d’aquell prolífic període de les lletres gastronòmiques, Carmen Casas, escriptora i experiodista de La Vanguardia i del diari Avui, entre d’altres.

Dilluns, 13 de maig, 19h

Art i gastronomia. Llegir natures mortes

Saber llegir una natura morta és un avantatge per apropar-se a la història de l’art, però també és cabdal per comprendre la de la gastronomia. Grans artistes van aprofitar aquest gènere per jugar amb la llum, els volums i la perspectiva, però també van construir un nou llenguatge, un pont simbòlic per representar neguits vitals con el poder i el pas del temps.

Dilluns, 17 de juny, 19h

Taula rodona: fonaments de la crítica gastronòmica contemporània

La darrera sessió del cicle #NoMengeu comptarà amb la presència de representants eminents del periodisme especialitzat amb l’objectiu d’assenyalar els pilars de la crítica, analitzar el present de la restauració i compartir metodologies i reflexions sobre l’ofici d’escriure la gastronomia.

SORTIDA 3r TRIMESTRE

Ruta historicogastronòmica per la Barceloneta (Data per determinar)

Un barri fascinant i únic, el més golafre de la ciutat, amb una història singular, des de l’illa de Maians fins al dia d’avui, sense oblidar el Somorrostro.  Passejarem pels carrerons rectilinis i visitarem alguns dels espais i dels establiments on encara es preserva el patrimoni culinari i gastronòmic.

Informació addicional

Preus i descomptes

Carnet Nolector, Preu general

Aquest lloc web utilitza cookies perquè vostè tingui la millor experiència d'usuari. Si continua navegant està donant el seu consentiment per a l'acceptació de les esmentades cookies i l'acceptació de la nostra política de cookies. ACEPTAR
Aviso de cookies