Carrer Pons i Subirà, 3 (Barcelona) info@nollegiu.cat

El cicle #NoMengeu de cultura gastronòmica continua desxifrant codis més enllà del plat. Enguany amb dues noves activitats que apel·len a la participació. Per una banda, el primer club de lectura gastronòmica per debatre i gaudir de fragments literaris on l’aliment és símbol o motor de l’acció, articles d’hemeroteca, menús històrics i receptes que amaguen molt més que ingredients. Així mateix un taller d’escriptura creativa per projectar i documentar records culinaris (no serem Proust però, de magdalenes, tots n’hem tastat…).

Carmen Alcaraz del Blanco. Escriptora i periodista especialitzada en patrimoni gastronòmic.

CALENDARI:

14 octubre. Club de lectura gastronòmica

Primer sessió del club. Fragments de la literatura universal, assaig, poesia, articles d’hemeroteca, receptes i alguna carta. Els materials es lliuraran abans via email i es comentaran de forma conjunta i guiada a la llibreria.

18 novembre. Com llegir receptaris

Els receptaris són molt més que manuals d’instruccions, són testimonis d’una època, una economia, una ciència i una identitat individual i col·lectiva. Llegirem entre línies algunes receptes i farem un petit exercici de semiòtica per reivindicar i redescobrir aquest gènere. Tots els vostres receptaris domèstics heredats de la família són benvinguts.

16 desembre. Taller d’escriptura: memòria i gastronomia

No serem Proust però, de magdalenes, tots n’hem tastat. La regressió a partir d’un tret organolèptic vinculat a la cuina és un recurs continu de la literatura. Un mos a la memòria que podem descodificar i analitzar per escriure sobre la família o la infantesa, però també per construir personatges o espais. Llegirem en veu alta, donarem eines per documentar i exercitarem plegats l’escriptura dels sentits.

20 gener. Club de lectura gastronòmica

Segona sessió del club. Fragments de la literatura universal, assaig, poesia, articles d’hemeroteca, receptes i alguna carta. Els materials es lliuraran abans via email i es comentaran de forma conjunta i guiada a la llibreria.

17 febrer. Història de la comunicació gastronòmica

Introducció a l’evolució del tractament de l’alimentació, la cuina i la gastronomia als mitjans de comunicació des del naixement de la crítica fins a la democratització de les xarxes socials. Premsa, televisió, ràdio i internet.

16 març. M.F.K. Fisher. Escriure des del jo

Fisher no es considerava escriptora gastronòmica (food writer), sinó escriptora. Tota una reivindicació professional i literària. Es va recolzar en el menjar per parlar d’història i d’altres camps, sempre des del seu punt de vista i des de la seva experiència, alimentada per una vida plena de kilòmetres i taules. Defensava el poeta W. H. Auden que la seva prosa era la millor d’Amèrica, així doncs ja fem tard per a (re)coneixer-la.

6 abril. Club de lectura gastronòmica

Darrera sessió del club. Fragments de la literatura universal, assaig, poesia, articles d’hemeroteca, receptes i alguna carta. Els materials es lliuraran abans via email i es comentaran de forma conjunta i guiada a la llibreria.

11 maig. Art, aliment, símbol

Un recorregut per la història de l’art per reflexionar de forma conjunta sobre la representació de l’aliment des de les primeres civilitzacions fins al segle XX. Símbol de poder, metàfora del pas del temps, al·legoria bíblica, testimoni de la quotidianitat, calidoscopi expressiu, objecte de denúncia… El rebost de l’art més enllà del bodegó.

15 juny.  5 Restaurants que són llegenda

Obrirem la porta de cinc establiments que han marcat la història de la restauració. Cinc formes d’entendre la cuina i la sala. Cinc contextos socials molt allunyats. Tres continents. Tres segles. Un mateix objectiu.

Descripció

El cicle #NoMengeu de cultura gastronòmica continua desxifrant codis més enllà del plat. Enguany amb dues noves activitats que apel·len a la participació. Per una banda, el primer club de lectura gastronòmica per debatre i gaudir de fragments literaris on l’aliment és símbol o motor de l’acció, articles d’hemeroteca, menús històrics i receptes que amaguen molt més que ingredients. Així mateix un taller d’escriptura creativa per projectar i documentar records culinaris (no serem Proust però, de magdalenes, tots n’hem tastat…).

Carmen Alcaraz del Blanco. Escriptora i periodista especialitzada en patrimoni gastronòmic.

CALENDARI:

14 octubre. Club de lectura gastronòmica

Primer sessió del club. Fragments de la literatura universal, assaig, poesia, articles d’hemeroteca, receptes i alguna carta. Els materials es lliuraran abans via email i es comentaran de forma conjunta i guiada a la llibreria.

18 novembre. Com llegir receptaris

Els receptaris són molt més que manuals d’instruccions, són testimonis d’una època, una economia, una ciència i una identitat individual i col·lectiva. Llegirem entre línies algunes receptes i farem un petit exercici de semiòtica per reivindicar i redescobrir aquest gènere. Tots els vostres receptaris domèstics heredats de la família són benvinguts.

16 desembre. Taller d’escriptura: memòria i gastronomia

No serem Proust però, de magdalenes, tots n’hem tastat. La regressió a partir d’un tret organolèptic vinculat a la cuina és un recurs continu de la literatura. Un mos a la memòria que podem descodificar i analitzar per escriure sobre la família o la infantesa, però també per construir personatges o espais. Llegirem en veu alta, donarem eines per documentar i exercitarem plegats l’escriptura dels sentits.

20 gener. Club de lectura gastronòmica

Segona sessió del club. Fragments de la literatura universal, assaig, poesia, articles d’hemeroteca, receptes i alguna carta. Els materials es lliuraran abans via email i es comentaran de forma conjunta i guiada a la llibreria.

17 febrer. Història de la comunicació gastronòmica

Introducció a l’evolució del tractament de l’alimentació, la cuina i la gastronomia als mitjans de comunicació des del naixement de la crítica fins a la democratització de les xarxes socials. Premsa, televisió, ràdio i internet.

16 març. M.F.K. Fisher. Escriure des del jo

Fisher no es considerava escriptora gastronòmica (food writer), sinó escriptora. Tota una reivindicació professional i literària. Es va recolzar en el menjar per parlar d’història i d’altres camps, sempre des del seu punt de vista i des de la seva experiència, alimentada per una vida plena de kilòmetres i taules. Defensava el poeta W. H. Auden que la seva prosa era la millor d’Amèrica, així doncs ja fem tard per a (re)coneixer-la.

6 abril. Club de lectura gastronòmica

Darrera sessió del club. Fragments de la literatura universal, assaig, poesia, articles d’hemeroteca, receptes i alguna carta. Els materials es lliuraran abans via email i es comentaran de forma conjunta i guiada a la llibreria.

11 maig. Art, aliment, símbol

Un recorregut per la història de l’art per reflexionar de forma conjunta sobre la representació de l’aliment des de les primeres civilitzacions fins al segle XX. Símbol de poder, metàfora del pas del temps, al·legoria bíblica, testimoni de la quotidianitat, calidoscopi expressiu, objecte de denúncia… El rebost de l’art més enllà del bodegó.

15 juny.  5 Restaurants que són llegenda

Obrirem la porta de cinc establiments que han marcat la història de la restauració. Cinc formes d’entendre la cuina i la sala. Cinc contextos socials molt allunyats. Tres continents. Tres segles. Un mateix objectiu.

Informació addicional

Preus i descomptes

Carnet Nolector, Preu general

Aquest lloc web utilitza cookies perquè vostè tingui la millor experiència d'usuari. Si continua navegant està donant el seu consentiment per a l'acceptació de les esmentades cookies i l'acceptació de la nostra política de cookies. ACEPTAR
Aviso de cookies