Carrer Pons i Subirà, 3 (Barcelona) info@nollegiu.cat
Slavoj Žižek: La Comunió De Psicoanàlisi I Filosofia

Contingut:

Slavoj Žižek és un personatge controvertit. Llibres, conferències, documentals, pel•lícules, YouTube… El seu discurs, en definitiva, es serveix de tot tipus de plataformes i mecanismes per poder aconseguir el major número possible de seguidors. Tanmateix, aquesta actitud genera, en gran mesura, molta controvèrsia dins la comunitat intel·lectual. És un pensador rigorós, seriós, o per contra, és un bufó que només pretén divertir amb una proposta presumptament subversiva? Aquest curs penetrarà en el seu pensament per veure els diferents vèrtexs que el defineixen i oferir al lector una resposta a la controvèrsia abans esmentada. En particular, es tractaran quatre temes fonamentals: Fantasia, Ideologia, l’Altre i Esdeveniment, i s’observarà de quina manera conjuga, per tractar aquests temes, la psicoanàlisi (Freud i Lacan) amb la filosofia de diferents autors (Kant, Fichte, Hegel, Marx, Kierkegaard, Heidegger…).

Objectius:

L’objectiu del curs és endinsar-se en el pensament de Slavoj Žižek i analitzar totes les seves implicacions, tant teòriques com pràctiques, en la nostra època. Concretament, es buscarà explicar la gènesi i desenvolupament del seu pensament, així com la major part de les seves referències, per veure com cristal·litzen en el seu pensament. Finalment, es posarà  en circulació els aspectes de la seva proposta que realment són subversius en el nostre context. El lector, d’aquesta manera, tindrà una visió rigorosa i profunda de la proposta d’un dels intel·lectuals més influents dels nostres dies.

Planificació de les sessions:

  1. Fantasia: En aquesta sessió tractarem el tema de la fantasia, des de que Freud la va problematizar en el seu cèlebre ‘Pegan a un niño’, passant per la concepció de Lacan del Fantasma Fonamental, per veure, finalment, de quina manera Žižek la fa seva i la desenvolupa. S‘analitzarà, tanmateix, de quina manera afecta aquesta concepció en la seva anàlisi de la cultura occidental.
  2. Ideologia. Veurem com Žižek agafa algunes de les concepcions de Lacan, Althusser, Laclau i Mouffé, entre d’altres, per realitzar  la seva concepció de la Ideologia. En particular, es tractaran les seves dues concepcions bàsiques: la que elabora en El sublime objeto de la ideologia y la que desenvoluparà  posteriorment, després de veure les contradiccions inherents a la seva primera concepció.
  3. L’Altre. La figura de l’Altre és fonamental per Žižek. Hereva directa de la concepció de Lacan, observarem les diferents maneres com s’ha entès el fenomen (Lacan, Lévinas…) durant la historia i de quina manera l’absorbeix Žižek. També observarem les implicacions ètiques (bastant particulars…) de la percepció de l’Altre que hi ha en el discurs de Žižek.
  4. Esdeveniment. La ruptura amb la quotidianitat ve donada per l’esdeveniment: allò que s’escapa de qualsevol conceptualització, que no es pot programar ni preveure… S‘analitzarà de quina manera Žižek articula els seu discurs de l’Esdeveniment a partir de les concepcions de Lacan, Heidegger i Derrida, icom el fenomen afectarà la nostra percepció de la realitat quotidiana.

Bibliografia bàsica:

Žižek, S. (1999). El acoso de las fantasías. México D.F: Siglo XXI.

Žižek, S. (2004). Ideología. Un mapa de la cuestión. México D.F: Fondo de Cultura Económica.

Žižek, S. (2006). Visión de paralaje. Buenos Aires: Fondo de Cultura Económica.

Žižek, S. (2009). Sobre la violencia. Seis reflexiones marginales. Barcelona: Paidós.

Žižek, S. (2010). El sublime objeto de la ideología. Buenos Aires: Siglo XXI.

Žižek, S. (2014). Acontecimiento. Madrid: Sexto Piso.

Aquest lloc web utilitza cookies perquè vostè tingui la millor experiència d'usuari. Si continua navegant està donant el seu consentiment per a l'acceptació de les esmentades cookies i l'acceptació de la nostra política de cookies. ACEPTAR
Aviso de cookies